Felaktiga räntor betalas ut till folket

Försäkringskassan tvingas nu betala tillbaka 170 miljoner kronor för felaktigt inbetalda räntor.

Det är alltså nu på fredag som räntan kommer att betalas tillbaka av Försäkringskassan, och det är 283 000 personer runt om i landet som kommer få ta del av pengarna.

Beslutet att återbetala räntepengarna grundar sig på en dom för två år sedan i Regeringsrätten. Enligt domen hade Försäkringskassan inte rätt att ta ut ränta på återkrav som uppkommit genom att för mycket ersättning betalats ut.

Återbetalningarna gäller inbetald ränta som sträcker sig tillbaka till år 1994. Det högsta beloppet som betalas ut är på cirka 75 000 kronor. Genomsnittsbeloppet är på cirka 600 kronor. För dem som har skulder till Försäkringskassan kommer återbetalningen att ske genom att skulden räknas ner.

Däremot kommer inte ränta i samband med krav på underhållsstöd från bidragsskyldig förälder omfattas av domen och därför kommer inte pengar heller att betalas tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".