Antalet med missbruksproblem en överraskning för socialtjänsten

Fler personer än väntat har missbruksproblem i Uppsala - det är förklaringen till att så många nu står i kö för att få hjälp av en socialsekretare. Det säger Lennart Andersson, chef för socialbidrags-verksamheten i Uppsala. Som vi berättade i Upplandsnytt i morse väntar 130 personer på att få stöd av socialsekretare på gruppen för särskilda insatser, GSI.

- Vi trodde inte att det var så många med beroendeproblematik som behövde den här typen av insats, helt enkelt, säger Lennart Andersson.

Socialsekretarna på GSI har en sorts spindeln-i-nätet-funktion där de försöker samordna alla de insatser som de med missbruksproblem eller psykiska funktionshinder kan få genom kommunen och landstinget.

Det är inte ovanligt att den som till exempel har ett psykiskt funktionshinder har upp mot 30 personer inkopplade. Enligt gruppledaren på GSI behöver många någon som lotsar dem till rätt person i de olika frågorna.

Lennart Andersson menar ändå att de 130 i kön inte står helt utan stöd i dag. Den som behöver hjälp med t.ex. sitt missbruk ska få det genom kommunens individ och familjeomsorg. Samtidigt håller han med om att fler socialsekretare behövs för den här gruppen.

- Den behöver också att vi samarbetar bättre med övrig socialtjänst, säger han.

Kontakta reportern
cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".