Läkare anmäld för felbehandling

En privatläkare i Uppsala anmäls nu till socialstyrelsen för oetisk marknadsföring och ovetenskaplig behandling. Bakom anmälan står Uppsala privata läkares förening, UPLF. I veckan påbörjas utredningen av ärendet.

I anmälan sägs att läkaren har behandlat tio olika patienter felaktigt. Patienterna har sökt hjälp för problem som diskbråck och ledbesvär, och har sedan getts kortisonsprutor. Det här är en behandling vars effektivitet inte är vetenskapligt bevisad och den har dessutom gett svåra biverkningar.

Det allvarligaste fallet gäller en 65-årig man vars hälsena gick av efter att den förtunnats av kortisonet. Han fick sedan opereras två gånger hos andra läkare.

I anmälan framgår inte hur Uppsala Privata Läkares Förening, UPLF, fått tag i uppgifterna. När Upplandsnytt kontaktar företrädare för föreningen, hänvisar de till sekretessen, och de vill därför inte ge en intervju. Den anmälde läkaren har inte heller kunnat nås för en kommentar. Nu i veckan börjar alltså socialstyrelsen att utreda ärendet för att se om några fel begåtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".