Lång väntan för akut operation

Trots att Akademiska sjukhuset i Uppsala i sommar ställt in alla planerade operationer för att snabbt kunna ta om hand akutpatienterna, kan det dröja länge innan vården ges. 97-åriga Fanny Källsten tvingades ligga fyra dygn med brutet ben innan hon fördes till operationsbordet, och hennes dotter är mycket kritisk mot landstinget.

Det var vid lunchtid i måndags förra veckan som 97-åriga Fanny Källsten föll i sitt hem. Ambulans tillkallades och på Akademiska sjukhuset konstaterades efter röntgen att lårbenshalsen var av. Men trots att det var frågan om ett akutfall blev det ingen snabb operation. Först i fredags - nästan fyra dygn efter att hon drabbats av benbrottet - lades hon på operationsbordet.

- Mamma hade ont, säger Fannys dotter Maud Sylve. Vad beror det på att Akademiska sjukhuset har så dålig kapacitet, att man ska behöva ligga med ett benbrott från måndag lunch till fredag natt?

Under flera år har man sommartid på Akademiska sjukhuset ställt in alla planerade operationer just för att snabbt kunna ta om hand alla akutoperationer. Ändå klarar man alltså inte av det. Michael Cornefjord, verksamhetschef på Ortopeden, vill inte kommentera enskilda fall men säger att man just vid midsommar har en topp när det gäller akutfall och då räcker inte resurserna till.

- Man kan ju aldrig dimensionera verksamheten för de absoluta topparna, utan man får ju dimensionera den på ett rimligt sätt för att vi ska klara det allra mesta.

- Jag kan mycket väl tänka mig att det är vissa tider som det blir toppar, men jag är inte så säker på att det bara händer ibland, utan det händer alldeles för ofta, säger Maud Sylve. Mamma är i sämre skick i dag än hon borde vara, men det är väl ingen som bryr sig om det på landstinget...


Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".