Flera har fått vänta på akutoperation

Kö till operationsbordet gjorde att 97-åriga Fanny Källsten i Uppsala tvingades vänta flera dygn innan hon fick sitt svåra benbrott opererat på Akademiska sjukhuset. Men enligt patientombudsmannen i Uppsala län är detta är inte det enda fallet.

- Jag har ju haft ett antal patienter som har hört av sig just om det här där det varit flera dagars väntan på en akutoperation, säger patientombudsmannen Eva Åkerlind.

Hur ser du på det?

- Det är ju allvarligt när man måste vänta på en akut operation.

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer sommartid in alla planerade operationer just för att snabbt kunna ta om hand om akutfallen. Men i går kunde Upplandsnytt rapportera om 97- åriga Fanny Källsten som i förra veckan fick vänta nästan fyra dygn på att få bli opererad för ett lårbensbrott eftersom det var var kö till operationsbordet.

- Hon är i sämre skick än hon borde varit eftersom hon legat så många dagar, säger Maud Sylve, dotter till 97-åriga Fanny.

- Men det bryr sig väl inte landstinget om.

Men det här är alltså inte det enda fallet där patienter på Ortopeden drabbats. Patientombudsmannen Eva Åkerlind  - som fått ta emot flera liknande klagomål - tycker att varje fördröjning av en akutoperation pga av resursbrist är oacceptabel.

- Det drabbar ju en patient med oro och kanske också smärtor, säger hon.

Eva Telne, biträdande sjukhuschef på Akademiska sjukhuset, kände inte till att flera patienter drabbats:

- Det måste vi ta till oss och se om vi i så fall kan förbättra oss inför framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".