Klart för cancerbehandlingscentrum

Nu är det definivit klart med ett nationellt partikelterapicentrum för cancerbehandling i Uppsala. Sju landsting har beslutat att skjuta till pengar till den avancerade utrustningen för strålbehandling.

Landstingsöverläkaren Leif Lyttkens är mycket nöjd.

- Det känns jätteroligt. Jag har varit engagerad sedan 2001, och vi räknar med att köpa utrustningen någon gång i april nästa år, och sedan kommer vi igång i början av 2011, säger Leif Lyttkens.

Sju landsting har nu enats om att gå ihop och skjuta till drygt 700 miljoner till det nya centrum för partikelterapi av cancerpatienter. I den nya utrustningen kommer runt 1000 patienter per år att få strålterapi med protoner. Jämfört med vanlig strålbehandling med röntgen är biverkningarna mindre och det blir bättre effekt på tumören. Enligt Leif Lyttkens är det första gången som landsting enats i ett så stort projekt.

- Det är första gången det här sker. Det är glädjande. Detta blir ett modellprojekt, säger han.

Den nya cancerkliniken kommer att ligga vid Artillerigatan i närheten av Daghammarskjölds väg i Uppsala men vad det nya centrumet ska heta är ännu inte klart.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".