Gripen på grund av Tv-program från 1996

Det var ett inslag i lokalteve i Uppsala som gjorde att den svenska journalisten Rachid Alhajeh greps av den syriska säkerhetspolisen. Det berättar nu Rachid Alhajeh själv på telefon från Damaskus.

Han frigavs i går efter nästan två veckor i fängelse och han var mycket lättad när han i går fick träffa sin familj.

- Jag var mycket chockad av att separeras från familjen, säger Rachid Alhajeh  

Den 16 juni i år anlände uppsalabon Rachid Alhajeh till flygplatsen i Damaskus för att tillsammans med sin familj fira semester i sitt hemland. Men hade inte mer än stigit av planet förrän den syriska säkerhetspolisen grep honom.

Orsaken var ett reportage som Rachid gjorde 1996 i lokalteve i Uppsala. Han intervjuade en flykting i Gimo som i fyra år väntat på att få asyl i Sverige. I reportaget nämnde flyktingen att förföljts av sitt hemland - Rachid anklagades för att ha försökt lura flyktingen att uttala den kritiken - något som Rachid säger är en absurd anklagelse. Som journalist skulle han naturligtvis aldrig försöka göra något sådant:

Säkerhetspolisen trodde till slut på honom och släppte honom.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".