Mycket jobb innan E18-bygget kan starta

Nu är det bråda dagar för Vägverket inför bygget av den nya E18-sträckan mellan Enköping och Sagån. Som vi berättat tidigare har regeringen nyligen tagit de ekonomiska beslut som krävts för att motorvägsbygget ska kunna komma i gång redan i höst. Men det är mycket som ska hinnas med innan grävskoporna får rulla fram.

Projektledaren Per Ahlenius på Vägverket har fått vänta flera år på ett klartecken att få bygga motorvägen. När det nu äntligen har kommit är det mycket som måste hinnas med på kort tid innan vägbyggarna till slut släpps fram.

De arkeologiska undersökningarna är det mest bråttom med. Just nu förs en diskussion med länststyrelsen om vilka platser som ska undersökas under hösten. En hel del mark måste förstatligas, kraftledningar måste flyttas och skog måste huggas ner. Dessutom måste man göra upphandlingar för vilka entreprenörer som ska bygga motorvägen. Allt det här beräknas var klart till i april maj nästa år och enligt Per Ahlenius på Vägverket är det först då bygget sätter igång på allvar.


Kontakta reportern:
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".