Personal kräver svar om varför psykiatrichef avskedas

Personalen vid Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP i Uppsala, kräver nu ett svar på varför deras chef Henrik Pelling mot sin vilja tvingats sluta. De har ännu inte fått någon förklaring till det hela, och samtidigt står sjukhusledningen bakom beslutet att säga upp Pelling.

- Det har varit svårt att fatta. Det känns overkligt, säger Anders Edling som jobbar på BUP.

- Chockartad förvirring! Det är så jag kan sammanfatta det hela, säger en annan anställd, Erik Virkberg.

Imorse i Upplandsnytt kunde du höra om en av landets främsta barnpsykiatriker, Henrik Pelling, som nu mot sin vilja tvingas sluta som chef för Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Uppsala. Bakom beslutet står den högste psykiatrichefen, Bertil Jansson.

Samarbetsproblem
Personalen på BUP har endast fått höra om att det skulle handla om samarbetsproblem mellan Pelling och Jansson. Något som Anders Edling i personalen tycker är märkligt med tanke på den verksamhet man bedriver.

- Vi är ju en organisation som bl a jobbar med relationer och konflikter. Och när det händer på detta sätt så känns det märkligt. Vad är Bertils goda skäl? Han måste ju ha det, och dessa skäl vill vi ha svar på, säger Anders Edling.

Fortsätter som vanligt
Men de farhågor som anhörigföreningar har, att verksamheten kommer att försämras utan Pelling som chef, tror inte de anställda helt på. De är övertygade om att verksamheten kommer att gå framåt precis som det gjort hittills. Men det som kommer saknas är den drivkraft som Henrik Pelling haft som chef.

Har förtroende för Jansson
Personalen skickade ju igår ett brev till Eva Telne som är biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset. Hon säger att hon har läst brevet och att hon förstår de anställdas frustration, men att hon har fullt förtroende för den högste psykiatrichefens, Bertil Janssons, beslut.

- I hans jobb ingår det att avsätta och anställa chefer. Och vi har fullt förtroende för hans sätt att lösa de här arbetsuppgifterna, säger Eva Telne.

- Men vad tycker du om beslutet om att Henrik Pelling inte ska vara chef längre?

- Jag vill inte kommentera det, säger Eva Telne.

Kontakta reportern
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".