Samarbete kring barnpsykiatrin hotat

När chefen för barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala, Henrik Pelling, tvingas sluta mot sin vilja, varnar nu brukarföreningarna för att samarbetet med landstinget kan försämras. De ser svårigheter att samarbeta med divisionschefen Bertil Jansson, som var den som tog beslut om att avbryta Pellings förordnande som verksamhetschef.

- Vi får se vad vi gör nu. Vi är fortfarande omskakade efter beskedet, säger Elisabeth Axberg.

Sammanlagt nio intresse- och anhörigföreningar, så kallade brukarföreningar, har ständigt ett samarbete med psykiatrin i Uppsala, både för att kunna påverka och för att kunna vara deltagande i arbetet som sker på klinikerna.

”Meningslöst att sitta i möten med honom”
I detta ingår det bland annat att sitta i möten med den högste psykiatrichefen Bertil Jansson, som ju var den som beslutade att Henrik Pelling inte längre skulle vara kvar på sin tjänst som verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin efter den sista augusti.

Men Elisabeth Axberg, som är sammankallande för samtliga dessa föreningar, säger att den typen av samverkan nu känns avlägsen.

- Efter det han har gjort mot vår grupp, så känns det ganska meningslöst att ha samverkansmöten med honom. Han vet hur viktig Henrik Pelling har varit för våra grupper, och så gör han så här...

Synd om samarbetet avbryts
Bertil Jansson säger att det vore synd om samarbetet avbröts. Han menar att samarbetet är viktigt för att arbetet i vården ska kunna fortsätta på samma sätt som tidigare och kunna utvecklas vidare.

- Jag tror att det är bra att vi fortsätter att ha ett gott samarbete. Men samtidigt förstår jag att de till 100% står bakom Henrik Pelling nu, säger han.


Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".