Brottsofferjouren tar semester

Brottsofferjouren i Uppsala har stängt under juli månad, trots att många allvarliga brott sker just under semestertider. Brottsdrabbade som behöver någon att prata med hänvisas under tiden till polisen eller socialjouren.
Brottsofferjouren i Uppsala är en ideell förening, som oroliga brottsoffer kan ringa till när polisen och åklagaren inte har möjlighet eller tid att hjälpa dem. Det kan handla om att få någon att prata med eller få upplysningar och stöd inför en rättegång. Men under semestertider, då polis- och åklagare har mindre resurser än vanligt, håller alltså brottsofferjouren stängt. Birgitta Näslund Karlsson, som är ordförande för brottsofferjouren i Uppsala, berättar att de inte har råd att ersätta sin enda anställda under semestern. Men kvinnojouren, som brottsofferjouren hänvisar till, har också semesterstängt. Till rikskvinnocentrum kan bara kvinnor som blivit misshandlade eller våldtagna ringa. Övriga brottsoffer får alltså vända sig till socialjouren eller polisen, som båda har små möjligheter att ta stödsamtal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".