Ny BUP-chef utan psykiatribakgrund

Den som tar över som chef på barnpsykiatrin, BUP i Uppsala, efter den nyligen avsatte Henrik Pelling blir en läkare utan bakgrund inom psykiatrin.

Brita Winsa, som hon heter, är idag chefsläkare och sitter i sjukhusledningen på Akademiska sjukhuset, och det är meningen att hon ska leda barnpsykiatrin hela hösten tills man rekryterat en ny chef. Henrik Pelling själv tycker att det hela känns otryggt.

- Jag är orolig för att det blir en sån här otrygghet naturligtvis, säger Henrik Pelling.

De senaste dagarna har Upplandsnytt rapporterat om att barnpsykiatrichefen Henrik Pelling tvingas sluta mot sin vilja, och både personal, brukarföreningarna och Pelling själv förstår inte varför, ingen har fått en bra förklaring, förutom det att det handlar om samarbetsproblem med den högste psykiatrichefen Bertil Jansson.

Chefläkaren tar över
Den som nu kommer att ta över i höst under rekryteringsperioden är Brita Winsa, chefsläkare på Akademiska som sitter i sjukhusledningen. Flera är nu oroliga över att hon inte har den rätta kompetensen, hon har till exempel inte psykiatrisk bakgrund. Elisabeth Axberg på föreningen Attention:

- De kommer inte ha en psykiatrisk chef helt enkelt och hur man ska kunna arbeta med den här gruppen utan psykiatrisk kompetens är obegripligt, säger Elisabeth Axberg.

”Känns otryggt”
Henrik Pelling menar att det skulle vara bättre om man istället kunde lämna över till en mer kompetent person.

- Det här blir ju en otrygghet. Varför ska en annan hoppa in som ju inte har kunskap om barnpsykiatrin, säger Henrik Pelling.

- Det blir mer som en haverikommission, fortsätter han.

Förtroendet finns
Den person som både beslutat om att ge henne jobbet och som också beslutade om Pellings avsättning är Bertil Jansson.

- Kompetensen finns väl tillgodosedd inom verksamheten, det som jag vill och som är hennes uppdrag är att fortsätta utveckla verksamheten enligt de linjer som är nu, säger Bertil Jansson.

Och även Bertil Janssons högste chef just nu, Eva Telne som är biträdande sjukhusdirektör, är inne på samma spår.

- Jag har förtroende för henne som ledare, det är den kommentar jag kan ge, säger Eva Telne.

Endoktrinolog och internmedicinare
Brita Winsa, som tar över den första september som chef för BUP är i botten internmedicinare och endoktrinolog, professioner som ligger långt ifrån psykiatrin. Den enda erfarenhet av barnpsykiatri har hon från sin AT-tjänstgöring i mitten 80-talet.

- Den oro som finns måste man ju ta på allvar. Men jag tror inte att chefsskap har så mycket med kunskap på området att göra. Det är att kunna vara chef, säger hon.

- Men hade det varit bra om du hade haft psykiatrisk bakgrund?

- Det är mycket möjligt. Men där litar jag på den kompetens som finns på kliniken, säger hon.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".