Knutbyförsamlingen tar avstånd från aga

Knutbyförsamlingens föreståndare Kim Wincent säger nu att församlingen tar avstånd från all form av fysisk bestraffning av barn. Detta efter Upplandsnytts rapportering i morse om att polisen inlett en utredning om barnaga i den omtalade församlingen.

- Vi tror på en kärleksfull uppfostran i en trygg hemmiljö och vi tar avstånd från all form av fysisk bestraffning, säger Kim Wincent.

Uppsalapolisen bedriver just nu en utredning om misstänkt barnaga i den före detta pingstförsamlingen. Ett tiotal personer har hörts men än så länge finns inga misstänkta, enligt Kenneth Ågren på Uppsalapolisen.

Utredningen drogs igång tidigare i våras och det som fått polisen att ta uppgifterna på allvar är bla uttallanden av före detta Knutbypastorn, livstidsdömde Helge Fossmo.

- Jag kan säga helt öppet att jag inte tycker det är fel att aga sina barn och jag har gett mina barn smisk på stjärten, sa Helge Fossmo.

Pastor Kim Wincent tar avstånd från sin företrädares uttalanden.

Barnaga förbjöds i Sverige 1979. I en stor studie år 2000 uppgav nästan var tionde barn att de utsatts för fysisk bestraffning i familjen. I Uppsala län gjordes förra året 37 polisanmälningar där barn under sju år utsatts för misshandel av en bekant. Men enligt Barnombudsmannen Lena Nyberg är det här bara toppen på ett isberg.

- Det som är bekymret med våld i familjen är att det väldigt sällan uppdagas, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".