Färre ska få åka färdtjänst

Färre ska åka färdtjänst och fler styras över till den vanliga kollektivtrafiken. Det här är ett av målen i den nya uppdragsplanen för Gatu- och trafiknämnden i Uppsala.

Tanken är att kollektivtrafiken ska bli mer handikappanpassad och att det ska minska behovet av färdtjänst. Men Lennart Sjöberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO i Uppsala, tror inte att det är möjligt:

- Det största problemet är nog utrymmet invändigt i bussarna en rullator har ju sina mått, är det då några barnvagnar samtidigt i bussen då kanske de äldre får vänta, säger Lennart Sjöberg.

Inom de närmaste åren väntas antalet äldre som behöver färdtjänst i Uppsala öka. Men trots det har gatu- och trafiknämnden nu satt som mål att färre äldre ska åka färdtjänst och fler hänvisas till vanliga bussar. Och i den nya uppdragsplanen står att busstrafiken därför ska göras så handikappsvänlig att den blir ett fullgott alternativ till färdtjänst.

Men trots det kan Hilde Klasson, socialdemokrat och ordförande i gatu- och trafiknämnden inte ge en garanti för att de äldre ska få sittplats på bussen.

- Sittplatsgaranti, jag vet inte riktigt vad du menar med det. det finns idag särskilda platser för rullstolar ombord, det finns platser utmärkta för personer med funktionshinder, säger Hilde Klasson.

Hur kommer kollektivtrafiken klara av att ta hand om både barnvagnar och rullstolar till exempel?

- Visst kan det bli problem om det blir en anstormning som samtidigt ska åka med rullstol eller rullator, säger Hilde Klasson.

kontakta reportern

tone.nordling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".