Det mest kända askträdet är den nordiska mytologins Yggdrasil, nu riskerar många askträd att försvinna från landskapet. (prb)

Svamp tar kål på Upplands askträd

Upplands Askträd riskerar att kraftig decimeras genom svampinfektion som nu härjar runtom i Sverige.

Pia Barklund som är skogspatolog vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Uppsala är orolig för sjukdomens utveckling:

- Det blir en ganska förändrad landskapsbild på många ställen och förmodlingen också en ekosystemförändring, säger Pia Barklund.

Askskottssjukan som sjukdomen heter tros orsakas av en mikrosvamp som angriper skotten i träden och när svampen tränger sig in barken dör trädet till slut. Enligt Pia Barklund finns det Askträdsodlingar i Uppland som nu riskerar att försvinna.

- Det finns askbestånd ute vid kusten här som håller på att dö och det finns också planterad ask i Uppland som ser väldigt illa ut, säger Pia Barklund. 

Än så länge vet man väldigt lite sjukdomen och därför vill man nu på SLU i Uppsala forska mera om den mikrosvamp som man misstänker ligga bakom angreppen. Och fram till att man hittat ett botemedel till sjukdomen rekomenderar man inte folk att plantera askträd.

- Man ska vara försiktig för närvarande med att plantera ask eftersom det är så tveksamt med överlevnaden, säger Pia Barklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".