För få bostäder åt tidigare missbrukare

Före detta missbrukare har svårt att få en lägenhet genom Uppsala kommun. På Frälsningsarméns stödboende på Sagahemmet finns i dag 8-10 personer som skulle klara ett eget boende, enligt föreståndare Per Lyredal. Men väntan på en lägenhet blir lång.

Peter Löfgren bor på Sagahemmet tillsammans med sin fru och har varit drogfri i två år. Han är mycket besviken över att han inte får flytta till något eget.

- Jag vill ha en egen lägenhet, sköter man sig så ska man få en chans.

Av de 26 personer som bor på Sagahemmet är omkring 10 redo att flytta därifrån. Men att få tag på en egen lägenhet är nästan omöjligt för den som tidigare har missbrukat. Personerna blir beroende av att kommunen ska hjälpa dem vidare. Men kommunen har alltså inte tillräckligt många lägenheter att erbjuda.

- Det fattas lägenheter, det skulle behövas många fler så att man kunde slussa vidare de personer som vill ha egen bostad. säger Per Lyredal, föreståndare på Sagahemmet.

Han säger att det betyder väldigt mycket för de här personerna att få lägenhet eftersom det skulle ge dem ytterligare motivation att kämpa mot sitt missbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".