"Åsa Waldau är fortfarande kristi brud"

Knutbyförsamlingen är en lika extrem sekt som före mordet 2004. Det hävdar avhopparen Annika som var med i församlingen ända till i vintras.

- Tron att Åsa Waldau är Kristi Brud finns fortfarande. Men det är en hemlighet som de inte får anförtro andra. Den tillhör Knutbysekten. säger hon.

Avhopparen, som vi kallar Annika, är gift med en församlingsmedlem men paret ligger i skilsmässa efter hennes avhopp. En vårdnadstvist pågår nu om dom två barnen. Annika säger att hon efter mordet 2004 allt mer ifrågasatte församlingen och att klimatet där till slut gjorde det omöjligt för henne att stanna kvar. Hon hävdar, i motsats till församlingsledningen, att församlingen inte förändrats sen mordet. Barnuppfostran är mycket sträng, barnaga förekommer, kvinnor avkrävs blind lydnad.

Hon berättar också att hon själv hösten 2005 utsattes för s k församlingstukt sen hon ifrågasatt församlingsledningen och sin man. Församlingstukten innebar en psykisk nedbrytningsprocess liknande den som morddömda Sara Svensson utsattes för. Hon fick sitta inför hela styrelsen och ta emot hot.

- De sa att om jag inte gör upp med min synd så kommer jag att dö. Att jag måste lyda för att jag hade problem med demoner. Jag kunde inte sova längre på nätterna jag var livrädd, jag trodde att jag skulle dö.

Samtidigt sade styrelsen åt Annika att hon skulle underordna sig sin man. Och att allt skulle ordna sig bara hon gjorde det.

- Jag påstår att hon ljuger. säger Knutbyförsamlingens föreståndare Kim Wincent.

Han förnekar att kvinnor skulle avkrävas lydnad och hävdar att Åsa Waldau aldrig ansetts vara Kristi brud. Han menar också att barnaga inte är en accepterad uppfostringsmetod i församlingen.

- Församlingen ser annorlunda ut nu när Helge Fossmo har lämnat oss. säger han.

Men enligt Annika stämmer inte det här.

- Församlingen rullar på som precis innan mordet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".