Vård efter mordbrand i Tierp

En man i 45-årsåldern dömdes idag vid Uppsala tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för bland annat grov mordbrand.

Det var den 7:e maj i år som vindsutrymmet i ett flerfamiljshus på Rådhusallén i Tierp började brinna. Vinden förstördes till stora delar och den 45-årige mannen greps snart av polisen. Branden startade på natten och sammanlagt nio personer fick evakueras från sina hem.

Mannen misstänktes senare även för flera andra mordbränder. Bland misstänktes han ligga bakom en brand i ett annat hyrehus i Tierp tidigare i år och en brand i ett hus i Söderfors förra sommaren. Men de punkterna fann senare inte med i åtalet.

Förutom att nu dömas för den grova mordbranden på Rådhusallén den 7:e maj döms han också för skadegörelse på samma adress i slutet av förra året och även för hot mot tjänsteman - i mars i år hotade han nämligen tre poliser med kniv.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar det sig att han har en allvarlig psykisk störning och han döms alltså till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".