Uppsalahem tillbakavisar kritik om lägenheter

Det råder delade meningar om hur fördelningen av bostadssociala lägenheter i Uppsala fungerar. Som vi berättat tidigare i Upplandsnytt kan flyktingfamiljer och före detta missbrukare i Uppsala få vänta länge på ett eget boende.

Fred Mellor, som är chef för socialtjänstens boendeenhet, menar att man är helt i Uppsalahems händer när det gäller de sociala lägenheterna. Till exempel är det svårt att få lägenheter som passar för familjer.

- Det kan betyda att just barnfamiljerna inte får en bostad som de kan rota sig i. Det går ut över barnen. Och när det gäller flyktingar är det allvarligt, säger Fred Mellor.

Fred Mellor är också kritisk till att en erbjuden lägenhet räknas som tagen, även om kommunen tackar nej. Det här gör att man i dag tackar ja till lägenheter som inte motsvarar de mest akuta behoven. Fredrik Holm, som är fastighetschef på Uppsalahem, menar att det här är inget som kommunen tagit upp som ett problem.

- Den rutinen finns är för att det inte ska finnas ett smörgåsbord av lediga kontrakt att välja på bland annat, säger Fredrik Holm.

Fredrik Holm tycker att Uppsalhem tar ett stort bostadssocialt ansvar. Han säger vidare att det är svårt att förmedla ännu fler sociala lägenheter när bostadsbristen är stor.

- Det är därför vi bygger så mycket som vi ändå gör, säger Fredrik Holm.

Kontakta reportern
cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".