Extra många flyktingar togs emot väl

Det har gått bättre än befarat att ta emot de personer som fått uppehållstillstånd genom den tillfälliga flyktinglag som gällde till den 31 mars i år. I Uppsala var oron stor för att de oväntat många nya invånarna skulle mötas av bostadsbrist, för få skolplatser och långa köer till SFI, svenska för invandrare, men så blev det inte.

För de 225 nya Uppsalabor som hittills anlänt har det ordnat sig långt över förväntan, säger Margareta Eurenius vid Uppsala kommuns introduktionsenhet.

- Det vi var mest oroliga för var att det skulle bli väldigt många familjer som inte skulle få någonstans att bo, men vi har hittat olika lösningar. Dels bor de i våra genomgångsbostäder, och några har även fått permanenta bostäder.

Under året kommer Uppsalas introduktionsenhet att ta emot över 300 flyktingar. Det är tre gånger fler än vad som väntades i höstas, innan den tillfälliga lagen kom till. Därför har det under våren larmats om att kommunen inte skulle klara av att ta hand om alla personer. Men det blev alltså inte så illa.

Förutom en ljusare bostadssituation än väntat har det också ordnat sig med skolplatser för samtliga barn i skolåldern. På SFI, svenskautbildningen för invandrare, blev aldrig trycket så högt som befarat, säger Lena Borgudd Nilsson, rektor för vuxenutbildningen Edda i Uppsala.

- Det kan ju vara på det sättet att de redan lärt sig svenska under sin tid här.

De flyktingar som fått uppehållstillstånd genom den tillfälliga lagen tycks alltså kunna ovanligt bra svenska, och många har inte behövt någon svenskundervisning. Många av de nya invånarna har ju också levt lång tid i Sverige på grund av segdragna asylprocesser och svårighet att få avvisningsbeslut omprövade.

Margareta Eurenius på introduktionsbyrån säger att den tillfälliga lagen inneburit en stor befrielse för många människor.

- Har man levt mellan två och fem i ett vakum, där man inte vet vad hur någonting ska bli, är det ju en stor lättnad att få uppehållstillstånd, och alla vill så snart som möjligt komma igång i det här samhället som de bor i...


Kontakta reportern:
tone.nordling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".