Facket hotar stoppa dubbeldäckarna

Dörrarna på SJ’s dubbeldäckare får nu fackförbundet SEKO att ryta till. Dörrarna är nyckfulla och den senaste tiden har flera incidenter inträffat. I lördags blev en treåring kvar på perrongen i Skövde när dörrarna stängdes innan han kommit ombord.

Facket är kritiskt till att personalen inte har fått utbildning på att hantera dörrarna och att stoppa tåget. Många avgångar har också blivit försenade på grund av dörrarna. Paula Andersson fick leta efter en fungerande dörr för att kunna komma ombord på tåget.

- Man fick springa längs tåget och leta tills man hittade någon. Det var fler dörrar som var trasiga än som fungerade, kändes det som. När vi skulle gå av såg vi flera som inte kom av alls.

De franska tvåvåningstågen har varit ett olycksbarn hos SJ enda från början. Efter ständigt krångel med dörrarna togs det bort från Svealandsbanan och fungerade sedan hyfsat i Mälardalen, på lite kortare sträckor. Men Stockholm-Göteborg är ingen kort sträcka, och sedan tvåvåningstågen nu har ersatt Intercitytågen på den sträckan, har problemen med dörrarna återuppstått.  Edvard Lindh är informatör på SJ

- Vi trodde att vi hade fått problemen under kontroll. Vi har arbetat intensivt under vintern och våren, men det var inte tillräckligt bra.

Den lösning som ligger närmast till hands är att man åter flyttar dubbeldäckarna till någon kortare sträcka och låter intercity eller något regionaltåg gå mellan Stockholm och Göteborg. Enligt SJ så är målsättningen att så ska ske i juli, men några löften vill man inte ge innan man utrett problemet.

Fackförbundet SEKO kräver att tågpersonalen får utbildning på dörrarna och att tåg inte körs utan tillräckligt med personal ombord. Förbundsordföranden Janne Rydén säger att de är beredda att skyddsombudsstoppa trafiken inom de närmaste dagarna, om inte SJ snarast gör något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".