Fängelse för Asfabs tidigare VD

Den tidigare vd:n för Uppsalaföretaget Asfab Christer Andersson dömdes i dag till fängelse i ett år för bland annat bokföringsbrott, bestickning och grovt skattebrott vid Uppsala tingsrätt.

Hela åtalet mot den förre ASFAB vd:n Christer Andersson gällde 24 olika punkter och han döms nu för 22 av dem. Bland annat ska han mutat en anställd vid landstinget med ett lån på 11 000 kronor och använt falska fakturor på över en miljon kronor.

Hela historien upptäcktes på landstinget sedan man sett att inköpskostnaderna för lås var osedvanligt stora. När saken granskades närmare kunde konstateras att den tidigare vd:n genom ett annat bolag hade utfärdat 42 fakturor för låsutrustning till landstinget och under utredningens gång upptäcktes en mängd brister i bokföringen och fakturor som saknade kvitton. Tingsrätten går nu nästan helt på åklagarens linje och Christer Andersson döms alltså till ett års fängelse.

Den landstingsanställde dömdes i sin tur för mutbrott och straffet blev sammanlagt 4 500 kronor i dagsböter. ASFAB vd:ns fru som också var åtalad för inblandning i härvan friades på alla punkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".