Hamnen har tappat sin glans

Många Öregrundsbor har i sommar reagerat mot att hamnområdet ser fulare än det brukar göra om somrarna. De två restauranger som brann ner förra sommaren har fortfarande inte återuppbyggts, i stället håller de tillfälligt till i tält.

Öregrunds utvecklingsgrupp och dess ordförande Tage Sjölander hör till dem som reagerat.

- Många Öregrundsbor som man träffar är ju förärade och tycker det är tråkigt att det blivit på det här sättet. Det har blivit lite tältstad över det hela och det tycker vi inte om. Det borde anpassats bättre till miljön i Öregrund.

Öregrunds utvecklingsgrupp har skrivit ett brev till kommunledningen och undrat hur det kunde bli på det här sättet. Hur Öregrunds hamn, denna sommaridyll och turistfälla, kunnat bli så förfulad i sommar, med uppslagna tält bland sjöbodarna, med byggarbetsbod och med bajamajor i grälla färger längs Strandgatan. Utan att öregrundsborna tillfrågats.

Byggnadsnämndens ordförande Eino Honkamäki, socialdemokraterna, säger att skälet till att återställandet efter bränderna dröjt är att ny detaljplan ska tas fram för hela hamnområdet. Han är inte säker på att den är klar heller till nästa sommar.

- Vad det gäller extriört kan man ju alltid önska eller fundera på hur stora krav man ska ställa på tillfällig verksamhet. Där kan man förmodligen dela deras uppfattning att det inte är det mest förskönande, men det är ändå tillräckligt för att driva en verksamhet.

Eino Honkamäki säger också att det inte fanns tid att fråga Öregrundsborna innan besluten om bl a tälten skulle fattas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".