Långsam kommun kan få straffavgifter

En ny lag ska se till att kommunerna blir bättre på att verkställa beslut tagna enligt Socialtjänstlagen, annars kan Länsstyrelsen utkräva sanktionsavgifter. Uppsala kommun, som har omkring 300 personer vars beslut inte verkställts, kritiserar avgifterna.

Socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Stavros Giangozoglu, tycker att straffavgifter är fel väg att gå.

- Jag tror att dialog är den bästa lösningen, istället för hot och straff av olika sorter. Det är mer dialog som behövs - inte piska, utan mera morot. 

Men det tycker inte regeringen, som beslutat om den nya lag som ger länsstyrelsen rätt att straffa kommuner med så kallade sanktionsavgifter om dessa inte verkställer de beslut som är tagna enligt Socialtjänstlagen. Det kan vara beslut om människors rätt till ledsagarservice, kontaktperson eller särskilt boende.

Hur mycket avgiften blir bedöms från fall till fall och kan vara allt i från 10000 till en miljon. Anledningen till den nya lagen är helt enkelt att många kommuner väntar alltför lång tid med att verkställa de tagna besluten.

Upplandsnytt har tidigare berättat om Uppsala Kommuns oförmåga att se till att folk får den hjälp de har rätt till. En av de som väntar är 26-åriga Daniel Anér. Han har autism och bor kvar i föräldrahemmet, trots att det gått över tre år sedan han fick besked om ett eget boende med särskild service. Ett sådant boende skulle betyda mycket, säger hans mamma Birgitta Anér.

- Han skulle så att säga kunna starta sitt vuxenliv, och inte vara som ett barn hemma hos mamma och pappa...

Daniel Anér är långt ifrån ensam; bara i Uppsala kommun finns runt 300 personer som ännu inte fått sina beslut verkställda.

Anders Forslund är socialkonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala och han välkomnar den nya lagen.

- Det är inte värdigt att människor får vänta i till exempel korttidsboenden i flera månader, så det är bra att det kommer ett påtryckningsmedel.


Kontakta reportern:
oskar.kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".