Flyktingar i behov av psykiskt stöd

Många av de flyktingar som i vintras fick uppehållstillstånd genom den tillfälliga flyktinglagen mår psykiskt dåligt på grund av den press de utsatts för när de hållit sig gömda i Sverige.

En av dem som nu försöker hitta balans i tillvaron är trebarnsmamman Afsar Shadanfar.

- När vi kommer hit till Sverige är vi trasiga. Vi blir ännu trasigare när vi väntar under lång tid. De här dåliga minnena som jag har från Sverige måste jag ta bort, men det går inte...

Familjen Shadanfar tillhör den grupp på nära 200 flyktingar som kommit till Uppsala genom den tillfälliga lagen. Enligt Uppsala kommuns introduktionsbyrå är dom psykiska problemen i den gruppen ovanligt svåra på grund av allt dom fått utstå.

Afsars historia är på många sätt representativ. Hon har varit utsatt för hot i sitt hemland Iran, hon själv och hennes tre barn har mått mycket dåligt under tiden de varit gömda och de har dessutom vistats en lång tid i Sverige. Hela fem års väntan på uppehållstillstånd blev det, två av de åren gömde sig familjen under mycket svåra förhållanden.

I dag är det sex månader sedan hon och hennes två söner fick permanent uppehållstillstånd. Sedan dess har plötsligt all hjälp som Afsar Shadanfar efterfrågat kommit.

- Den tillfälliga lagen räddade mitt liv. Jag fick mycket hopp.


Kontakta reportern:
tone.nordling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".