Semesterstängd kvinnojour i Uppsala

I Uppsala hålls kvinnojouren stängd under juli månad, trots att våld mot kvinnor ökar under sommaren. Anledningen är utarbetad personal.
- Vi har tio aktiva medlemmar och vi har haft ett stort tryck mot jouren. Vi har haft ett jobbigt år och vi är utarbetade. Vi behöver helt enkelt vila upp oss så att vi klarar anstormningen efter semestrarna, säger Annica Dahlqvist som är ordförande i Kvinnojouren i Uppsala. Våldet mot kvinnor brukar öka under semestrarna och det kan också bli extra tydligt om ett förhållande knakar i fogarna, Men trots detta säger Annica Dahlqvist att trycket på kvinnojourerna inte är så högt under sommaren, bland annat på grund av att många lever nära varandra under semestern. Detta gör att färre kvinnor kommer åt att ringa till kvinnojouren för att få hjälp, och en extra anstormning väntas alltså efter sommarns slut. Det är Uppsala kommun som är största bidragsgivaren till kvinnojouren och enligt avtalet ska jouren hålla öppet under dagtid och två kvällar i veckan. - Jag förstår förutsättningarna med begränsad personal. Samtidigt finns ett stort behov under sommaren så vi bör se över det här inför nästa sommar, säger PO Forsblom, chef för socialförvaltningen i Uppsala.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".