Bedrövad forskningschef efter fiskdöd

Det är en bedrövad enhetschef för forskningsstationen i Älvkarleby som idag tittar ut över de tomma bassängerna där 150 000 fiskar igår dog av ett cementläckage.

Igår i Upplandsnytt kunde vi berätta att 150 000 laxar och öringar vid Fiskeriverkets forskningsstation i Älvkarleby dog av cement som läckt ut från reparationsarbeten på Vattenfalls kraftverksdamm.

Det inträffade innebär nu att färre fiskar kommer att sättas ut i Dalälven, och forskningsprojekt blir lidande.

- Hälften av vår produktion har ju dött. Det är klart det är en katastrof, säger Bjarne Ragnarsson, enhetschef vid forskningsstationen i Älvkarleby.

Det var vid arbetet med att förstärka en damm vid Vattenfalls kraftverk i Älvkarleby som cement läckte ut och och kom in i vattensystemet hos grannen Fiskeriverket. Enhetschef Bjarne Ragnarsson visar på en av de nu tomma bassängerna.

- Här dog all fisk. Före utsläppen gick det 8 000 fiskar här, nu går det noll, säger han.

Hur det kunde gå så illa och vad det kostar för Vattenfall att ersätta skadorna vet inte områdesansvarige Per-Olof Ferm i dag.

- Nej, men vi tänker göra upp det här med Fiskeriverket så småningom, säger han.

Det är inte heller klart vilken forskning som påverkas av utsläppet då alla ensomriga laxyngel, nästan hälften av de tvåsomriga och en tredjedel av stationens öring dog.

- Pågående försök avbryts pga att fiekn har dött. Det innebäre att man får börja om från början igen, säger Bjarne Ragnarsson.

- Vad innebär det för beståndet?

- De kommande två åren kommer vi att ha färre fiskar än vad vi skulle ha haft normalt. Det påverkar beståndet. Men vi får försöka kompensera det genom att under de kommande åren odla mer fisk, säger Bjarne Ragnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".