Minimoto - ett nytt sätt att råka ut för olyckor. FOTO: Pressens Bild.

Första trafikolyckorna med minimotorcyklar

Den senaste tiden har flera olyckor inträffat i Uppsala län med så kallade minimotos, en sorts roadracing-motorcykel i förminskat format. Många kör nämligen runt med de här fordonen på vanliga vägar. Samtidigt verkar få vara medvetna om hur fordonen får användas. Det här säger Hans-Olof Selhammer på trafikpolisen i Uppsala.

- Försäljarna av de här maskinerna vet inte hur och när de får användas. Därför måste föräldrarna ta reda på var får jag köra med den här, säger Hans-Olof Selhammer.

Skaffa ett mobilabonnemang eller kanske ett solarium och få en minimoto på köpet. Eller åk till leksaksaffären och skaffa en. Överallt kan du se minimotos men trots det är det få som talar om riskerna med fordonen. För även om den lilla manicken ser harmlös ut som en leksaksmoped så kan den kan gå upp till 50 kilometer i timmen. Det är absolut förbjudet att köra runt med den utanför inhägnat område. Men det är precis vad folk gör, och vad föräldrar låter sina barn göra. Trots att de riskerar att förlora sitt körkort på grund av det här. Detta beteendet är obegripligt tycker Mike Wandeus på Svenska minimotoföreningen.

- Det är fel av föräldrarna att släppa ut barnen i den vanliga trafiken. Dessutom så har de oftast varken hjälm eller skyddskläder på sig. Men kanske måste man ha råkat ut för någonting innan man börjar tänka på det här, säger Mike Wandeus.

Och det är precis vad som håller på att hända. Bara under våren har trafikpolisen i Uppsala utrett tre olyckor med minimotos ute i trafiken. Förarna har antingen skadat sig själva genom omkullkörningar eller kört på andra. Det är inte konstigt att det går illa, för minimoton är inte anpassad till vanlig trafik. Den syns dåligt, är svårstyrd och har dessutom inte rätt bromskapacitet. Hans- Olof Selhammer är bekymrad eftersom det är svårt att stoppa de här körningarna.

- Börjar de köra ifrån oss så lägger vi av jakten. Vi vill inte orsaka nya olyckor bara för att få fast folk. I stället riktar vi insatserna till ställen där vi ser att ungdomarna samlas, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".