"Överdriven reaktion att gå till diskrimineringsombudsmannen"

Uppsalahem kritiserar nu den diskrimineringsanmälan som Uppsalas introduktionsenhet gjort av Uppsalahems verksamhet. Orsaken till anmälan är att bostadsbolaget kräver kommunal borgen från flyktingar. 

- För mig känns det konstigt att de inte vänder sig direkt till oss eftersom vi båda är enheter inom kommunen. säger Peter Nordgren, vice ordförande i Uppsalahems styrelse.

I mars skickade introduktionsenheten i Uppsala ett brev till Uppsalahems ordförande Annika Lindh där dom kritiserade företagets krav på kommunal borgen för dom flyktingar som vill ha en lägenhet av företaget. Efter tre månaders fruktlös väntan på svar fick enheten nog, och anmälde det kommunala bostadsbolaget till Diskrimineringsombudsmannen. Igår hörde vi enhetens chef Gun Eldståhl i Upplandsnytt berätta om den reaktion som enheten fick på brevet.

- Det hände ingenting, vi har fortfarande inte fått någon reaktion, jag tycker att det är illa, säger hon.

Men Peter Nordgren tycker att det var fel att det gick så långt som en anmälan.

- Om jag förstår rätt så sitter vi i samma hus, så det kan inte vara så svårt att komma hit och prata med oss direkt, säger han.

Men enligt Gun Eldståhl var det just bristen på kommunikation som fick introduktionsmyndigheten att anmäla Uppsalahem.  Fast Peter Nordgren tycker inte att det ligger på styrelsen att svara på brevet, utan på enheten att se till att det kommer fram.

- Om jag skriver ett brev till någon och jag inte får ett svar då undrar jag varför jag inte får ett svar, inte är nästa steg att anmäla till diskrimineringsombudsmannen. Så skulle inte jag reagera i alla fall.

Själva sakfrågan vill varken Peter Nordgren eller orsföranden Annika Lindh kommentera förrän efter nästa styrelsesammanträde i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".