Tre nya vattenverk i Uppsala

Om ett år ska tre stora vattenverk börja byggas i Uppsala. I de nya verken ska vattnet avhärdas vilket blir bättre både för miljön och människorna, men alla är inte nöjda.
Kommunen planerar att bygga tre nya vattenverk i Uppsala. Ett i Gränby, ett vid galjbacken i Svartbäcken och ett på Ultunaområdet. Byggplanerarna har samtalat med och låtit de berörda parterna uttala sig. De flesta accepterar byggplanerna med några undantag. På Ultuna är forskarna på SLU oroliga över hur vattenverket ska påverka SLUs fältforskningsanläggningar. - Vi ser helst att kommunen lägger det här utanför Ultuna, men har man inga andra alternativ så motsätter vi oss inte. Sen får man utreda vad det har för miljökonsekvenser, säger Kjell Lönberg byråchef på SLU. Dessutom huserar Upplands lanskapsinsekt, den sällsynta Cinnoberbaggen i området vid Ultuna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".