Skolverket riktar kritik mot Håbo kommun

Efter ett fall där en elev blivit avstängd från skolan menar Skolverket att Håbo kommun inte uppfyller de krav som gäller för grundskoleelevers utbildning.

Skolverkets kritik mot kommunen kommer efter ett fall där en grundskoleelev flertalet gånger blivit avstängd från skolan, detta efter upprepade incidenter där eleven uppträtt våldsamt.

Skolan bedömde att elevens beteende gjorde det olämpligt för denne att vara i skolan, vilket under en period gjorde det aktuellt med undervisning i hemmet, något Skolverket menar var fel eftersom särskild undervisning i hemmet enbart ska användas vid ”sjukdom eller liknade skäl”.

I sin skrivelse till Skolverket menar skolan att den tidigare erbjudit eleven en assistent, något föräldrarna frånsade sig eftersom de inte ville att eleven skulle ”pekas ut”, men Skolverket menar att detta inte fråntar skyldigheten att tillgodose eleven dess rätt till särskilt stöd och menar också att skolan aldrig upprättat det nödvändiga åtgärdsprogramet som situationen krävt

sammanlagt menar Skolverket att kommunen inte har vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att hjälpa kommunens skolor för att finna konkreta lösningar på liknande situationer, och att Håbo kommun därmed inte uppfyllt de krav som gäller grundskoleelevers rätt till utbildning och särskilda stödinsatser

Senast den 9 oktobver ska Håbo kommun lämna en redovisningöver vilka åtgärder som vidtagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".