Mopedolyckorna blir fler och värre

Olyckor med mopeder blir allt vanligare i Uppsala län. Förra året var det dubbelt så många mopedolyckor som året innan, och den trenden håller i sig även i år. Dessutom har olyckorna i år varit allvarligare än de förra året. Trafikpolisen i Uppsala uppmanar nu föräldrar att bättre kontrollera vad barnen gör i trafiken.

I Vänge är många upprörda över hur mopedisterna kör. Ungdomarna sköter sig inte, och föräldrarna tar inte sitt ansvar, tycker många boende i Vänge. Där är till exempel ”Millan” upprörd över hur mopedisterna kör.

- Ibland har de ju ingen hjälm på huvudet, det är det värsta. Ibland är de två på en moped och det är inte heller bra. De behöver ta det försikitgt och tänka på att det finns fler än de själva.

Hittills i år har det skett 10 mopedolyckor med personskador i Uppsala län, och det är en mer än samma period förra året. Vanligast är olyckor där föraren inte hinner bromsa på grund av för hög hastighet, eller där föraren tar med passagerare och därför får svårt att styra mopeden. Hans-Olof Selhammer på trafikpolisen i Uppsala är bekymrad och efterfrågar ett större föräldraansvar.

- Mopedantalet ökar, och därmed ökar också trimningen, ökar hastigheten, och då har vi mera skador och allvarligare skador.

I Vänge har föräldrarna också börjat gå runt på kvällarna och säga åt de ungdomar som kör galet. En av de som agerar är småbarnsföräldern Viktoria Wittoslavska.

- Oftast kommer de ju 3-4 stycken, och det är det jag tycker blir lite farligt, för de trissar upp varandra i hastighet.


Kontakta reportern:
tone.nordling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".