Varmt väder ger dålig skörd

Det soliga och varma vädret gör att skördarna från vårsådden blir sämre än vanligt i Uppsala län. Hårdast drabbat är östra delarna av länet ut mot kusten.

Organisationen Lantmännen varnar nu att vids kusten kan skörden bli 20 procent sämre än normalt. Pär Andersson är lantbrukare i Forkarby, strax norr om Uppsala. Där har skörden än så länge klarat sig rätt bra, trots torkan.

- Om det inte kommer regn så stannar ju havren i den här storleken som vi ser här, säger Pär Andersson och visar ute på fältet.

- Det här blir ju inget riktigt havregryn när man manglar ut det, fortsätter han.

- Hur tror du att det kommer att gå om det fortsätter vara så här varmt?

- Då kommer vi att tappa skörd.

Pär Andersson odlar även korn, oljeväxter, vete och ärtor på 375 hektar. Just runt Uppsala och längre västerut har grödorna klarat sig bättre jämfört med odlingarna närmare kusten.

Generellt räknar Lantmännen med att skördarna från vårsådden i år blir 10-15 procent lägre än normalt i Uppsala län - och tappet blir alltså störst i de östra delarna. Torbjörn Karlsson är växtodlings-rådgivare på Lantmännen i Mälardalen.

- Det har varit torrare längre österut. Där kan det bli minst 20 procent skördereduktion. Grödan mår dåligt både under jord och ovan mark, säger Torbjörn Karlsson.

Det är den sena våren, samt kraftiga regn som bildade en hård jordskorpa, och sedan stark värme och torka. Allt bidrar till den sämre skörden. För Pär Andersson i Forkarby är det lerjorden som i år räddar skörden eftersom den bättre håller fukten. Men även han börjar längta efter regn.

- Vi skulle behöva 20-30 millimeter till för att vara lugn, säger Pär Andersson.

Kontakta reportern
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".