Norrtäljebor tvingas spara på vattnet

Värmeböljan som varat i flera veckor tär på grundvattenreserven. Och i Norrtälje kommun råder nu bevattningsförbud på flera ställen.

Tommy Åkerlind på Veolia water i Norrtälje kommun berättar att vatten har redan fått köras ut med tankbil till både Gräddö och Herräng där grundvattenbrist råder. Fler ställen i Norrtälje kommun där bevattningsförbud råder är bland annat Lidö, Södersvik, Drottningdal, Söderby-Karl, Edsbro och Grisslehamn. Men även Östhammars kommun i Uppland kan komma att uppmana sina invånare att vara sparsamma med färskvattnet. Däremot tillhör Knivsta undantagen eftersom kommunen får sitt vatten från Mälaren och i Håbo använder man ytvatten. I Älvkarleby och Enköping är grundvattennivån ganska hög, likaså i Tierp, däremot råder det ett generellt bevattningsförbud på Hållnäshalvön. I Uppsala kommun är det i Järlåsa som tillgången till vatten är liten.

Tommy Åkerlind menar att det finns risk för att vattnet blir salt och odrickbart i brunnarna nära kusten om grundvattennivån sjunker ytterligare. Och han säger att det finnssanktions möjligheter om fastighetsägare struntar i bevattningsförbudet. Förbuden i Norrtälje kommun beräknas vara fram till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".