Arrangören av Uppsala Reggaefestival stämd

Samtidigt som förberedelserna inför Uppsala Reggaefestival pågår för fullt har en stämning mot arrangören inkommit till Uppsala Tingsrätt. Det är en av de tidigare arrangörerna som lämnat i stämningen, men på festivalen är man inte orolig.

På fem år har Uppsala Reggaefestival växt från en liten tillställning till den största i sitt slag i norra Europa, med över 10 000 besökare förra året. Men trots att festivalen stoltserat med genrens allra största namn är det inte alltid musiken som stått i fokus. Främst har myndigheter klagat över det utbredda cannabisbruket medan entusiasterna utnämnt Uppsala till Sveriges reggae Mecca. Mycket av mediarapporteringen har också kretsat kring fråggor om droger och hög volym, men festivalen har också hyllats för sina insatser, bland annat har man belönats med Radio Upplands kulturpris.  

Under åren har det blossat upp ett bråk mellan de två grundarna, Yared Tekeste och Sten Tjäder. Efter festivalen 2004 valde Tjäder att lämna organisationen och det skrevs då ett kontrakt som sa att Tekeste själv skulle driva festivalen gentemot att Tjäder skulle få en ekonomisk kompensation. Nu menar Tjäder att kontraktet har brutits och stämt Tekeste på flera hundra tusen kronor.
- Yared skrev på kontraktet i syfte att aldrig någonsin följa det.
Tjäder säger också till Upplandsnytt att han ifrågasätter Tekestes rätt att arrangera festivalen i år.

Kristoffer Haleen, som biståt Yared Tekeste i frågan, är noga med att påpeka att han inte vill ägna sig åt nån pajkastning men menar att Tjäder är helt ute och cyklar:
- Det är polisen som ger tillstånd till festivalen, inte Sten Tjäder.

Enligt Kristoffer Haleen är det kontrakt som finns mellan Sten Tjäder och Yared Tekeste en ekonomisk fråga dom emellan, knappast något som har med festivalens tillstånd att göra, och han avfärdar med bestämdhet Sten Tjäders påstående om kontraktsbrott, istället ser han fram emot ytterligare en festival:
- Vi har en gedigen organisation och gott samarbete med myndigheter. Festivalen kommer bli av, och den kommer bli bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".