Anställd vittnar om rädslan i Uppsalas stadshus

Tystnaden i Stadshuset i Uppsala är mer kompakt än nånsin. Som Upplandsnytt berättat tidigare är många anställda rädda för att kritisera beslut, eftersom man då riskerar att bli offentligt utskälld av sin närmsta chef eller stadsdirektör Kenneth Holmstedt.

Alf Karlsson, som är tjänstledig från sitt jobb som kommunjurist, är nu den första som nu vågar berätta om den dåliga arbetsmiljön när bandspelaren är på. Han berättar om anställda som blir utskällda om de talar direkt med politiker, och de som vågat kontakta facket har även de fått kraftig kritik.

Flera talar om att det bildats en kultur där det blivit OK för chefer att skälla neråt. Men rädslan för att bli utskälld är obefogad, det sa Kenneth Holmstedt i våra sändningar för några veckor sen:

- Det kan vara finns lite hjärnspöken tror jag, man lägger locket på sig själv.

- Det får stå för honom. Flera medlemmar har känt sig rädda, kränkta och berättat om utskällningar. Det visar på att man inte har en bra arbetsmiljö och det är inga hjärnspöken, säger Alf Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".