Antalet fuskande studenter ökar

Inte mindre än 23 studenter vid Uppsala Universitet har nyligen anmälts för misstänkt fusk. Det är inget ovanligt att många studenter anmäls så här i anslutning till sommaren men det har ändå skett en mindre ökning jämfört med andra år.

Det är alltså inte ovanligt att månda studenter anmäls innan sommaren. Det är tentaperiod och många studenter har uppgifter de vill få gjorda innan sommaren. Men antalet anmälningar har ändå ökat lite jämför med tidigare år.

Enligt universitet så har fuskandet ökat dom senaste åren och har också blivit mer avancerat. Vilket gjort att Uppsala Universitet liksom andra lärosäten ute i landet blivit allt hårdare i sina kontroller. Olika datorprogram är det främsta sättet att upptäcka fuskare.

Av dom 23 som anmäldes nu i början av sommaren var hela 17 stycken från Uppsala Internationella magisterprogram i datavetenskap. Kanske inte så konstigt, internet anses ju vara fuskarens bäste vän. Och vem har väl inte googlat upp ett och annat.

Kontakta reportern

robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".