Bestulen i hemmet kan mista full ersättning

Den 85-åriga kvinna som i måndags blev bestulen på smycken värda en miljon kronor var försäkrad. Men trots det är det inte säkert att hon kommer att få tillbaka pengar till samma summa som smyckena var värda.

Enligt försäkringsbolagen kan hon ha brustit i ansvar när hon släppte in en främmande kvinna i sitt hem. 85-åriga Juta Roonema-Rohuste själv, säger att hon vet att hon borde ha låst.

- Jag tror att man måste det. När hon kom till köket och var väldigt vänlig så vågade jag ju inte be henne gå ut, säger Juta.

Juta Roonema-Rohuste släppte alltså in en kvinna som bad om hjälp att skriva ett brev. Just det här kan göra att hon inte får full ersättning för de smycken som kvinnans kumpaner fick med sig. Det säger Gunilla Brandt på försäkringsbolaget Folksam.

- Om du är hemma och har rimlig tillsyn över bostade kan du få ersättningen. Men om du brister på något sätt i den här uppmärksamheten kan man göra avdrag på ersättningen, säger Gunilla Brandt.

Men Juta Roonema-Rohuste säger ändå att de här smyckena inte går att ersätta.

- Nej, det går inte. Det fanns ju saker som det inte finns någon möjlighet att överhuvudtaget tänka sig hur fina de var, säger Juta.

Kontakta reportern
tone.nordling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".