Slarv med vattenprover i Tierp

Under sommaren är det bad som gäller för alla semestrande.
För att se till så att badvattnet är dugligt tar kommunerna prover på vattnet. Enligt EU-direktiv ska de större badplatserna testas varannan vecka. Men det här har Tierps kommun slarvat med.

Kommunen testade sitt badvatten senast den 21 juni, och har ännu inte gjort ett nytt prov. Fast man borde göra provtagningar varannan vecka. Ulf Blomkvist som är tillförordnad chef för bygg och miljö i Tierp förklarar.

- Ja det skulle ha hänt här närsomhelst. Vi har en kille som tar proverna, men han är på semester. Han kommer liksom in och gör proverna. Men nu har jag inte sett han. Men det borde ha skett nu i veckan.

- Du vet att det finns ett regelverk va, ett EU-direktiv som säger att man ska ta prover varannan vecka?

- Ja, då har vi nog brutit mot det direktivet. Det är inte bra.

Badvatten är hemvist för alla möjliga slags otrevligheter som parasiter, bakterier, och larver. För att inte tala om alla små barn som gödslar badvattnet med både ett och annat.

Därför måste kommunerna ta prover i sina badvatten för att se till att inga hälsofaror växer fram. Särskilt viktigt är det under sommaren, och för detta liksom mycket annat finns det ett EU-direktiv. Direktivet säger att man på större badplatser ska testa vattnet varannan vecka. Och det är det direktivet som Tierp slarvat med.

Men vid smittskyddsinstitutet som har det övergripande ansvaret för provtagningarna så är man inte särskilt oroad. Görel Ahlestam.

- Ja det är ju ett rättesnöre för de större europeiska badplatserna så det är inte jättenoga. Dessutom så tror jag att kommunerna överlag är väldigt bra på att följa dom här olika direktiven så att jag tror att det är väldigt ovanligt att det slarvas.

Så Tierp är alltså en av få kommuner som inte följer det här direktivet. Men på Tierps kommun försvarar man sig just med att man inte är ensamma om att slarva. Ulf Blomkvist

- Med tanke på vad en förvaltning som våran skall göra enligt lag så är det inte så konstigt att en del blir eftersatt. Det tror jag är verkligheten på många, ja till och med alla förvaltningar.

- När kommer ni nu att ta proverna?

- Det blir väl här i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".