Landstinget i Uppsala bäst i kampen mot långtidssjukskrivning

Landstinget i Uppsala län har lägst andel långtidssjukskrivna i landet. Det här visar nya siffror från sveriges kommuner och landsting. Det goda resultatet tros bero på det förebyggande arbete som länge bedrivits i länet.

Både facket och landstinget är överens om de goda effekterna av det förebyggande arbetet. Ett exempel är till exempel en friskvårdskurs på reumatologen på akademiska sjukhuset. Sjuksköterskan Sofia Valentin Gravander berättar om kursen.

- Den gav mig praktiska tips och en del tankar kring stress. Sen gav den mig en spark i baken för att komma igång med eget friskvårsarbete.

Friskvård för personalen har under dom senaste åren blivit ett prioriterat område på akademiska sjukhuset. Här erbjuds de olika sorters träning genom det gemensamma friskhuset, och lär sig att hantera stressiga situationer.

Dessutom har man under flera år arbetat enligt en rehabiliteringsmanual som går ut på att få tillbaka sjukskriven personal i arbete så fort som möjligt. Enligt den här ska chefen redan den första dagen kontakta den sjuka. Därefter erbjuds olika hjälp som läkarvård, psykatrisk vård, omplacering eller sjukgymnastik.

Försöken på akademiska har varit så lyckade att landstinget gemensamt börjat jobba efter samma modell. Cecilia Lyden som är personalcontroller på Landstingets kansli säger att det här är anledningen till att långtidssjukskrivningarna blivit färre.

-  Vi jobbar strukturerat. Alla på alla nivåer är väldigt medvetna om vikten av att minska sjukfrånvaron. Jag tror att den här manualen har varit ett väldigt viktigt instrument och jag tror inte andra landsting har det på samma sätt.

I Sveriges kommuner och landstings undersökning hamnar alltså Uppsala på en förstaplats. Mätningen gäller personal som varit sjukskriven längre än 30 dagar. För Uppsala låg andelen sjuka på 5,8 procent. Det här kan jämföras med Norrbottens landsting där siffran nästan var den dubbla.

Men problemen med långtidssjuka är fortfarande stora, särskilt inom primärvården och folktandvården. Rose-Marie Löfgren, som är ordförande för fackförbundet kommunals landstingssektion i Uppsala, hon säger att personalen har en för hög arbetsbelastning och att fler borde anställas.

- Idag finns det inte speciellt mycket tid till återhämtning. Det är en slimmad organisation och tempot är väldigt högt. Allt som görs för att spara pengar och få ekonomin att gå ihop gör att våra medlemmar tar stryk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".