Libaneser i Uppsala oroliga

Den svåra situationen i Libanon, där den israeliska armén har skjutit in raketer i landet, är inte bara svår för de boende där och de många svenskar som semestrar i landet. Här hemma finns tusentals människor, inte minst i Uppland, som oroar sig för släkt och vänner.

En av dem är Youssuf Badredin från Uppsala vars systrar och deras familjer är i södra Libanon. I sin butik i centrala uppsala sprang han idag mellan kunder och de senaste rapporterna från Libanon.

- Jag kan knappt jobba. Jag springer mellan jobbet och rapporteringarna, säger Youssef.

Ali Taher är en av hundratals svenskar som har anhöriga nere i Libanon. Alis båda bröder är bosatta, den ene i Beirut och den andre i södra Libanon.

- Man är stressad hela tiden. Jag vet inte vad som händer där nere, säger Ali.

Den israeliska armén bombarderar just nu broar och andra strategiska mål med artilleri. Dessutom bombar den israeliska armén Beirut med flyg och stridsfartyg. Ali Taher hade inte fått tag på sin bror Mohamed Taher som är bosatt i Beirut när vi försökte.

- Ja, bara hundra meter härifrån så sprängde de en bro nyss, säger Muhammed till Upplandsnytt.

Den Israeliska armén ryckte in i södra Libanon för två dagar sedan som svar på att den terroriststämplade libanesiska milisen Hizbollah kidnappat två israeliska soldater. Kidnappning i sin tur ses som ett enkelt sätt för Hizbollah att behålla sina vapen som andra grupperingar i Libanon kräver att de skall lägga ner.

De senaste dagarnas oroligheter är de värsta sedan landets blodiga 16-åriga inbördeskrig tog slut i början av 90-talet. Mohamed Taher har inget hopp om att det kommer att bli bättre på ett tag.

- Jag tror nog att det kommer ta mer än tio dagar innan vi kan börja se ett slut påd et här, säger Muhammed.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".