"Fler vikariepooler löser övertidsfrågan"

Fackförbundet Kommunal vill nu lösa problemet med för mycket övertidsarbete inom landstinget genom fler så kallade vikariepooler.

På det här sättet tror Kommunal att man bättre ska kunna fylla de personalluckor som finns. Undersköterskan Eva Kolm, som jobbar inom primärvårdens enda vikariepool, säger att hon möter stor uppskattning bland den fasta personalen.

- De vet ju vem jag är och vad jag kan. Om man går till samma arbetsplats flera gånger så kan man lätt komma in i arbetet där, säger Eva Kolm.

I fem och ett halvt år har Eva Kolm jobbat på primärvårdens vikariepol i Uppsala. Poolen har 12 anställda, de är både läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare. Tillsammans ska de täcka upp hela länets behov av vikarier.

Redan veckor i förväg brukar Eva Kolm och hennes kollegor vara uppbokade på jobb. De klarar inte alls att fylla alla tomma pass på de olika vårdcentralerna. Samma sak gäller på landstingets andra vikariepool, resurspoolen på Akademiska sjukhuset och därför vill nu fackförbundet Kommunal att fler anställs. Dessutom borde vikariepooler startas för fler arbetsområden inom landstinget, säger Rose-Marie Löfgren, ordförade för landstingssektionen i kommunal.

- Det är svårt att få vikarier när någon är sjukskriven och ibland blir det inga vikarier när vi har semester. Vi är ju inga ungdomar direkt vi som jobbar inom landstinget, säger Rose-Marie Löfgren.

På landstingssidan är man nöjda med de pooler som finns hittills. Så kommunals förslag kan mycket väl bli verklighet. Det tror Sören Bergqvist, vice ordförande i Landstingsstyrelsen och ansvarig för personalfrågor inom landstinget.

- Ja, jag tror att man kommer att utöka den här på Akademiska och sedan tror jag att vi får sikt får flera stycken. Vi får se, säger Sören Bergqvist.

- Vilka hinder kan det finnas?

- Jag kan nog inte se några direkta hinder, säger han.

Eva Kolm säger att en utökning skulle välkomnas bland alla som i dag går på timmar.

- Det är mycket bättre att få en trygg anställning än att vara timvikarie, säger Eva Kolm.

Kontakta reportern
tone.nordling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".