Kraftig explosion i Fålhagen

Det kommer att dröja innan polisen kan förhöra den man som skadades allvarligt i explosionen vid en trappuppgång i bostadsområdet Fålhagen i natt. Men polisen misstänker en uppgörelse, eftersom de inblandade tidigare är kända för brott.

Strax före klockan två i natt detonerade en kraftig sprängladdning innanför entrén till ett bostadshus på Hjalmar Brantingsgatan strax utanför centrala Uppsala. Smällen, som kunde höras över stora delar av staden, gjorde att flera boende i närheten ringde till polisen. Senare anhölls mannen, misstänkt för mordförsök.

- Just nu pågår den tekniska platsundersökningen, vi håller förhör med en del vittnen och inblandade personer. Vi kommer så snart det är möjligt också höra 20-åringen. säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman, som inte vet när mannen är i ett sådant skick att han kan uttala sig.

Enligt Akademiska sjukhuset är tillståndet för 20-åringen allvarligt, men inte livshotande. Uppsalapolisen misstänker att det är 20-åringen som har haft sprängladdningen med sig och att det handlar om en uppgörelse med en av de boende i huset. Båda parter är sedan tidigare kända av Uppsalapolisen.

- Ja, de är kända av oss sedan tidigare. Det gäller olika typer av brott, som stöld och narkotikabrott. säger Christer Nordström

Varifrån mannen har fått sprängladdningen vill Christer Nordström inte spekulera i. Men han säger att det finns en hel del sprängmedel i omlopp i Uppsala.

- Var det här kommer ifrån och hur den här sprängladdningen är konstruerad, det får vi förhoppningsvis reda på senare under utredningen, säger han. 

När Upplandsnytt var på plats tidigare i dag var de boende i huset omskakade. Dörrarna öppnades bara på glänt och de boende gav viskande svar att de inte ville uttala sig och inte hade hört något. Men hört något har de nog, eftersom flera av fastighetens fönster gick sönder vid explosionen.

Väktaren Anders Dahlén har varit på plats sedan halv åtta i morse. Han har mött många undrande människor.

- Det kommer hela tiden folk som är nyfikna på att höra vad som har hänt och har egna teorier om vad som har hänt. Många har vaknat mitt i natten av smällen och verkar oroliga över att det har hänt just här, säger han.

Informationen uppdateras under morgondagen både på webben och i våra sändningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".