Gamla kablar orsakar strömavbrott i Knivsta

Knivsta har det senaste året varit ständigt drabbat av strömavbrott. Förra veckan var det dags igen, med ett nytt strömavbrott. Anledningen till de ständiga avbrotten är ett föråldrat kabel och ledningssystem i Knivstaområdet som Vattenfall jobbar med att byta ut.

Än så länge har det kostat 100 miljoner. Anna Lihr är informationsansvarig vid Vattenfall:

- Det har varit en beklaglig situation i Knivsta och främst så handlar det om att vi har ett nät som behöver bli åtgärdat för väderproblem, säger Anna Lihr.

Upprustningen av kabel och ledningssystemet runtomkring Knivsta är i full gång. Hittills har det kostat nästan 100 miljoner men beräknas kosta totalt 200 miljoner kr över fyra år. Anledningarna till att just Knivsta har blivit så drabbat har många förklaringar. Dels handlar det om att man i stor utsträckning har äldre ledningar som inte är väderskyddade dom måste isoleras. Sen har många av kablarna varit i ett äldre material där fuktskador kan uppstå som orsakar strömavbrott.  Och de kablarna måste bytas ut.

Men räddningen befinner sig inte precis runt hörnet för Knivstaborna. Inte förrän 2008 beräknas problemen vara avklarade.

- Knivsta är ett ett prioriterat område, säger Anna Lihr.

kontakta reportern

robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".