Körkortskris för brandmän i Östhammar

Deltidsbrandmän i Österbybruk i Östhammars kommun kör brandbil olovligt vid vissa utryckningar. Orsaken är brist på personal som har c-körkort för att köra tunga fordon.

Ulf Gille facklig representant för deltidsanställda i Räddningstjänsten Norduppland beskriver situationen som krisartad.

- Det börjar ju bli desperat när vi har så få som har körkort för att köra hem våra fordon, att rycka ut är inga problem för där har vi lagen på vår sida nöd försätter lag, däremot får vi inte köra hem, så vi bryter mot lagen och det är ett arbetsmiljöproblem, säger Ulf Gille.

Enligt Ulf Gille har han påtalat problemet för räddningschefen Lars-Erik Falk under en längre tid men inte fått gehör. Och bristen på c-körkort redovisades i en undersökning redan år 2003.

I arbetsmiljölagen står att arbetsgivaren ska stå för utbildning för de arbetsuppgifter som ska utföras och eftersom c-körkort inte är ett krav vid anställning utan en merit ser Ulf Gille det som arbetsgivarens ansvar att se till att tillräckligt många brandmän har c-körkort.

Räddningschefen Lars-Erik Falk säger i sin tur att han känner till bristen på c-körkort men att han inte kände till att brandmän kör olovligt och hans akuta lösning på problemet är ett körförbud.

Och körförbudet kan alltså leda till att färre brandbilar används eller att en annan brandstation längre bort får rycka ut vilket kan betyda längre utryckningstid. Och det är ännu oklart när brandmännen som behöver c-körkort ska få det.

- När vi har hittat den rätta och den samverkande uppgörelsen för hur vi ska lösa det här ekonomiskt, när det blir beror på de olika parterna, svarar Lars Erik Falk på frågan om när det kommer en lösning på problemet.

I klartext kan en av lösningarna bli att deltidsbrandmännen själva får bekosta körkortet som kostar cirka 20 000 kronor. Något som brandmännen tycker att arbetsgivaren ska stå för. Brandmannen Ulf Gille är oroad för effekterna om situationen inte får en lösning.

Kontakta reportern
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".