Uppsalabo tackar libaneser för hjälpen ut ur Libanon

Evakueringen av svenskar ur det bombhärjade Libanon pågår just nu för fullt. Och de första svenskar som evakuerats ut ur Libanon har på morgonen landat på Arlanda.

En Uppsalabo som precis lyckats ta sig ut ur Libanon är Emma Osmani som igår landade på Cypern. Hjälpen hon fick att komma ut ur Libanon kom framförallt från välvilliga libaneser.

- Jag har inte lyckats få kontakt med vare sig Utrikesdepartementet eller svenska ambassaden utan det har varit libaneser som hjälpt oss, säger Emma Osmani. 

Emma Osmani hemmahörande i Uppsala åkte tidigare i sommar till Libanon för att besöka sina vänner i landet, men alltmedan konflikten tilltog mellan staten Israel och Hizbollah-gerillan såg hon sig till slut tvungen att på något sätt lämna landet, hjälpen hon fick kom från Libaneser, de gav råd om hur hon skulle ta sig ut ur landet - efter att haft kontakt med den österikiska och italienska ambassaden satt hon till slut på en buss med militäreskort till Syrien för att sen flyga med specialchartrat italienskt militärplan till Cypern där hon landade tidigt igår.

- Mina tankar går till dem som måste vara kvar i landet. Det finns ingenstans att ta vägen utom i bergen där det inte bombas, säger uppsalabon Emma Osmani på telefon från Larnaka i Cypern.

Kontakta reportern
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".