"Rånen är säkerhetsbranschens ansvar"

Att grova värdetransportrån, som det i Arlanda måndags, fortfarande inträffar är säkerhetsbranschens ansvar, det säger kriminologiprofessor Jerzy Sarnecy vid Stockholms universitet. Han anser att säkerhetsföretagen måste hålla sig med säkerhetsutrustning som gör rån av värdetransporter olönsamma, även om sådan teknologi är kostsam.

Statistik visar att det skett en minskning av antalet väpnade rån mot värdetransporter i länet under senaste halvåret. Men säkerhetsföretagen skulle kunna satsa ännu mer på säkerhetsutrustning - det anser kriminologiprofessor Jerzy Sarnecky vid Stockholms universitet. Men det har blivit mindre attraktivt att råna värdetransporter. Ny teknologi gör att rånbytet blir svåråtkomligt; att pengarna ofta brinner upp eller förstörs av färgampuller. Säkerhetsföretaget Securitas har bara i år investerat 200 miljoner på ny säkerhetsutrustning.

Martin Bjurhem, som är talesman för säkerhetsbranschen i Sverige, säger att vi redan kommit dithän, där värdetransportrån i praktiken inte lönar sig. Och rånen har minskat, men de har inte upphört. För två veckor sen sköts en väktare vid ett rån i Sundbyberg och i måndag sprängde rånare en värdetransport i Märsta. 

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecy lägger hela ansvaret på säkerhetsbranschen. Rånarna säger han, tror inte på vad branschen säger om stöldsäkra transporter, de testar om det stämmer.

- Så länge det är lönsamt att göra såna brott, och det handlar om väldigt mycket pengar, finns det alltid lyckosökare som kommer att göra detta.