Fler vill ha elstängsel mot vargangrepp

Länsstyrelsen i Uppsala har nu fått in fler ansökningar än nånsin för bidrag till att sätta upp elstängsel som skydd mot vargar som river tamboskap.
Det är de senaste månadernas angrepp av varg och lodjur som fått fler och fler att vilja skydda sina djur. - Det finns en ökad oro runt om i länet på grund av att så många får har blivit dödade. Och då faller det sig naturligt att man försöker förebygga, säger Ivar Hägglund som är länsstyrelsens fisk- och jaktansvarige. Det är under vårkanten som flera ansökningar än vanligt har kommit in till länsstyrelsen för bidrag till elstängsel som skydd mot vargangrepp. och bakgrunden är förstås varg- och lo-angreppen i norduppland dom senaste månaderna. Men årets budget för förebyggande av viltskador är redan slut. Och det är fårägare som är prioriterade när bidrag ska delas ut, eftersom det förutom två alpackor, ett lamaliknande djur, bara är lamm som rivits. - I första hand så väljer nog vargen att ta får, eftersom nötkreatur är för stora för vargen. Och det är därför vi prioritetar de som har får, säger Ivar Hägglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista