Strid om namnet Arlanda

Luftfartsverket har satt in en storoffensiv mot alla företag som ansöker om att registreras med ett namn innehållande ordet ”Arlanda”. Målet är att inget nytt företag ska få ha det namnet.

Bara det senaste halvåret har Luftfartsverket lyckats stoppa ett tiotal försök. Thomas Andersson är sportchef i Arlanda Jets, en klubb för amerikansk fotboll, som nu vill bli aktiebolag - men för en tid sen så kom det hem ett brev:

- Vi fick ett brev om att vi inte fick heta Arlanda Jets AB.

Arlanda Jets vill bli aktiebolag eftersom de på så sätt hoppas kunna få större sponsorer. Dessutom så tryggas lagnamnet och lagets logotype, menar Thomas Andersson. Men enligt Luftfartsverket får klubbens namn inte existera som aktiebolag eftersom Arlanda inte är en ort utan en verksamhet som förknippas med flygplatsen. Thomas Andersson säger att det skulle betyda mycket för dem att få heta Arlanda Jets även som aktiebolag.

Enligt Bolagsverket finns det idag 136 registrerarde företag som heter nånting innehållande ordet ”Arlanda”, men Luftfartsverket satsat nu stort på att förhindra just nybildningar av sådana företag. De har bland annat protesterat hos Bolagsverket varje gång det dykt upp ett nybildat företag som vill registrera sitt namn.

- Arlanda, det namnet vill vi ska förknippas med den verksamhet vi har kontroll över, säger Jan Lindqvist, informationschef på Luftfartsverket.