"LFV skulle ha reagerat tidigare"

Luftfartsverket borde ha reagerat tidigare på att många bolag använder namnet ”Arlanda” i sitt företagsnamn. Det menar nu Niklas Olovzon, som är varumärkesexpert. Men samtidigt så säger han att Luftfartsverket inte gör nåt egentligt fel när de nu stoppar de nybildade företagen.

- Det är en komplicerad fråga, men ändå inte. Är det så att Luftfartsverket äger jurdiskt skydd för det här varumnärket så tillhör det dem. Det man kan fundera över är varför de reagerar nu och inte förr, säger varumärkesexperten Niklas Olovzon.

Som du kunde höra imorse i Upplandsnytt så är Luftfartsverkets mål att inga nya företag ska få använda varumärkesnamnet ”Arlanda”, som de menar ägs av dem. Andra menar att Arlanda är en ort och inte en verksamhet, och irritationen är stor hos flera företag som vill registrera sig.

Luftfartverket stödjer sig på en dom från 1988 där Högsta domstolen slår fast att Arlanda är ett inarbetat och välkänt kännetecken och inte en geografisk ort, även om det används så. Faktum är att namnet i sin ursprung kommer från att hela det område där flygplatsen ligger förr hette Arland - och så lade man bara till ett ”a” i slutet - och så blev det flygplatsens namn.

Det finns idag redan 136 registrerade företag som heter något innehållande ordet ”Arlanda”, och Luftfartsverket har den senaste tiden börjat reagera på det här. Varumärkesexperten Niklas Olovzon tycker att det är lite sent påkommet, även om han ger Luftfartsverket rätt i sak.

- Vad jag har svårt att förstå är varför tidigare etableringar har skett och inte nyetableringar får ske. Manmåste ju vara konsevent, säger Niklas Olovzon.

- Det kan ju se ut som om man väljer vilka verksamheter som får förknippas med varumärket, men egentligen borde ju logiskt sett inga företag förknippas med Arlanda. Men man borde ha skyddat varumärket tidigare, säger han.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se